Lees de laatste Covid-19 maatregelen
EVERYTHING BEGINS AT THE OTHER SIDE OF FEAR
1. IS HET NIET EENZAAM OM ALLEEN TE REIZEN?
Misschien wel de meest gehoorde vraag over solo reizen: Is het niet eenzaam? Nee, eigenlijk ben je als soloreiziger zelden alleen (tenzij je hiervoor kiest natuurlijk). Geloof me, je bent niet de enige. Of sterker nog, er zijn talloze soloreizigers die net als jij graag contact willen maken. Ja, je kunt best een dag of paar dagen alleen zijn, maar maakt dat je direct eenzaam? Juist het leren genieten, ook als je alleen bent, maakt je alleen maar sterker. Juist als je alleen bent kun je helemaal zelf bepalen wat je doet, waar je heen gaat en hoelang je ergens blijft. Je doet dus precies waar je zelf zin in hebt. En op het moment dat je weer toe bent aan wat meer contact met medereizigers, kom je die vaak vanzelf tegen. Dat heb je zelf in de hand.
2. WAAR ONTMOET IK ANDERE (SOLO)REIZIGERS
Plekken waar je veel mede (solo)reizigers vindt zijn voornamelijk hostels. Slapen in een hostel is bijna gegarandeerd ‘succes’. Of het nu in de slaapzaal (dorm) is of in de gezamenlijke ruimte, een hostel is de ontmoetingsplek bij uitstek. Soms vind je hostels waar je ‘s avonds kunt aanschuiven bij een gezamenlijk diner. Deze plekken zijn ideaal voor soloreizigers en erg gezellig! Je kunt er ook voor kiezen om te gaan couchsurfen. Je slaapt dan bij locals thuis. Vaak neemt je host je mee op pad en leer je zo in plaats van andere reizigers, juist meer andere locals kennen. Daarnaast is het boeken van excursies ideaal als je wat verlegen van aard bent. Door in een excursie te doen, wordt je met een hele hoop andere mensen op pad gestuurd en leer je elkaar al snel kennen. Kans is groot dat je hier contacten aan overhoudt. Zeker bij meerdaagse tours worden al snel vrienden gemaakt. Zo ben je dus helemaal niet continu aan het solo reizen!
3. HOE KIES IK EEN GESCHIKT HOSTEL?
In een hostel slapen betekent echt niet dat je altijd in crappy slaapzalen met ranzige badkamers verblijft. Ook hostels heb je in alle soorten en maten. Je kunt voor een paar euro meer best luxe hostels boeken. Check wel altijd even de meest recente recensies om te kijken of het hostel ook daadwerkelijk fijn is om te verblijven. Naast luxe hostels zijn er ook party hostels, en gewoon chille hostels. De party hostels zou ik aanraden als je een echte party animal bent en van plan bent de hele nacht door te halen. Wil je dit niet? Dan zou ik kiezen voor een chill hostel. Deze hostels hebben de ultieme balans tussen gezelligheid en rust!
4. IS SOLO REIZEN NIET GEVAARLIJK?
Er is in de media vaak geschreven over het feit dat solo reizen (met name voor vrouwen) gevaarlijk zou zijn. Wat wij hier van vinden? Onzin! Ja, je bent kwetsbaar in je eentje, maar niet meer dan wanneer je met z’n tweeën reist. In je eentje ben je juist altijd meer op je hoede en ben je minder roekeloos dan wanneer je bijvoorbeeld in een groep reist. Je staat er alleen voor, dus ben je vaak heel bewust van wat je doet en denkt hier ook goed over na. Wat wij je kunnen meegeven, luister altijd naar je gevoel, doe gewoon geen stomme dingen en word zeker niet overmoedig, daar win je niks mee. Dat betekent natuurlijk niet dat je veilig op je hotelkamer moet blijven zitten. En laat je vooral niet bang maken door wat er geschreven of gezegd wordt over een bestemming. Vertrouw vooral op jezelf en ga gewoon lekker op pad.
5. WAT DOE IK MET MIJN BAGAGE ALS IK NAAR DE WC MOET ONDERWEG?
Tja, daar sta je dan, op een druk busstation met al je bagage en je moet toch echt naar de WC. Ten eerste, moet je er altijd voor zorgen dat er geen waardevolle spullen in je backpack of koffer zitten (vooral niet als die onderin of bovenop de bus gaat). Deze kun je dan in de toiletruimte laten staan buiten het toilethokje. Eventueel vraag je een vrouw uit de rij, bijvoorbeeld een medereiziger, (hierbij weer even naar je gevoel luisteren) of ze een oog op je bagage wil houden. Je handbagage met waardevolle bezittingen neem je mee in het toilethokje. Eigenlijk geldt dat voor alle situaties, je handbagage hou je ALTIJD(!) bij je. Slaap je in een dorm, laat dan nooit je waardevolle spullen onbeheerd achter, maar doe ze altijd in een kluisje. Neem daarom ook een hangslotje mee op reis. In bijna alle hostels zijn kluisjes aanwezig die je af kunt sluiten met je eigen slotje. Je kunt dan eenmaal aangekomen je meest waardevolle spullen in het kluisje achterlaten, zodat je die niet mee over straat hoeft te nemen.
6. WAT IS DE BESTE BESTEMMING VOOR SOLOREIZIGERS?
De beste bestemming voor solo reizen bestaat natuurlijk niet, want dat is persoonlijke voorkeur. Zelf heb ik solo gereisd in Europa, Azië, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Daarover kan ik zeggen dat je overal prima solo kunt reizen. Europa heeft daarbij mijn minste voorkeur. Zeker tijdens stedentrips kom je in verhouding minder soloreizigers tegen en is het wat lastiger contact maken. Maar ook dat hangt er natuurlijk vanaf wat je gaat doen en waar je verblijft. Ik heb me op mijn Europa trips evengoed prima vermaakt in mijn eentje en ook zeker wel andere (solo)reizigers ontmoet. Toch heb ik het solo reizen het beste ervaren in Azië en Latijns-Amerika. En ik geloof dat ook Australië of bijvoorbeeld Zuid-Afrika zich er erg goed voor lenen. Eigenlijk is de regel, komen er veel backpackers, dan is het ook goed te doen als (beginnende) soloreiziger.
7. MOET JE REISERVARING HEBBEN VOOR JE GAAT SOLO REIZEN?
Nee hoor, ook als je nog nooit een stap buiten Europa hebt gezet, kun je prima de sprong in het diepe wagen. Ook al lijkt het misschien allemaal erg spannend, alles wijst zich uiteindelijk vanzelf. Een flexibele instelling helpt je wel meer van je reis te genieten. Dingen gaan nu eenmaal niet altijd zoals je ze bedacht had. Door je flexibel op te stellen raak je minder in de stress en kun je makkelijker om een situatie lachen. En al ben je het nog niet, je wordt tijdens het (solo)reizen vanzelf wat flexibeler en daarmee relaxter. Je leert steeds beter om te gaan met tegenslagen en te vertrouwen op jezelf.
8. IS SOLO REIZEN DUURDER DAN WANNEER JE SAMEN REIST?
Je kan een reis zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt, maar over het algemeen is het een klein beetje duurder. Dit zit hem met name in het feit dat je bijvoorbeeld kosten voor een taxi niet kunt delen. Ook kun je als je samen reist bijvoorbeeld maaltijden met elkaar delen. Maar zoals bij het eerste punt ook aangegeven, ben je zelden echt alleen. Zo kun je andere reizigers vragen een taxi (of tuktuk) met je te delen. Wil je altijd een kamer voor jezelf, dan ben je logischerwijs meer geld kwijt dan wanneer je diezelfde kamer kunt delen met z’n tweeën. Maar als je het prima vindt om in een dorm te slapen, ben je uiteindelijk vaak ongeveer hetzelfde kwijt. Dit zorgt er ook voor dat je in hostels zoveel soloreizigers (van alle leeftijden) vindt. Gewoonweg, omdat het betaalbaarder is.
IS HET NIET JAMMER DAT JE ERVARINGEN NIET MET IEMAND KUNT DELEN?
Dat was misschien wel mijn grootste twijfelpunt voor ik in 2011 aan mijn allereerste solo reis naar Laos en Vietnam begon. En nee, ik heb dit uiteindelijk nooit als een probleem ervaren. Onderweg ontmoet je zoveel andere reizigers waarmee je ervaringen kunt delen. En tegenwoordig kun je natuurlijk ook gewoon alles real life met het thuisfront delen via social media, als je daar behoefte aan hebt.
Je krijgt een kortingscode per e-mail toegestuurd die eenmalig te gebruiken is. Je e-mail wordt gebruikt voor marketing doeleinden.
Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.